Internationella kvinnodagen 8 mars

För precis sex år sedan släpptes det nummer av den feministiska tidskriften Bang som blev det sista som jag gjorde innan jag lämnade redaktionen för att anta nya utmaningar. Temat för numret var ”Självkänsla” och på framsidan satt några rosa brudar i blonda peruker som vi presenterade som ”fem medlemmar ur Kungahuset och Svenska Akademin”. (Kolla in detta och andra gamla Bang-nummer här).

Efter releasen av nr 1/05 så började jag jobba vid Regeringskansliet som utredningssekreterare i Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet. Det var ett avgörande kliv från ena sidan till den andra, från att ha varit en oberoende röst utanför till att bli en tjänsteman innanför etablerade strukturer.

Förutsättningar och strategier för att bidra till förändring ser annorlunda ut inifrån.  Till exempel lärde jag mig snabbt att tala och skriva på ”diplomatiska”. Det är en förutsättning för att bli hörd och respekterad i maktens korridorer. Efter några års arbete med scenkonst, makt och kön så började jag även att träna och utöva Nonviolent communication. Det är ett fredligt förhållningssätt till kommunikation och konflikthantering i social förändring. Jag behöver det verktyget när jag vill bidra till fredliga processer där jag och andra får behålla full integritet även i konfliktsituationer. Konflikter är, på gott och ont, en oundviklig del av all förändring som handlar om att medvetandegöra och omförhandla makt och inflytande.

Om detta och annat berättar jag i en intervju under vinjetten ”Inside/Outside” i det stora jubileumsnummer av Bang som släpps idag när tidskriften firar 20 år:

Om jag ser på det område där jag haft flest uppdrag, scenkonsten, så har det blivit tydligt för mig att om en institution ska förändras så behövs både ett yttre och ett inre tryck. Det är helt nödvändigt med inifrånfeministerna som är med och stiftar lagar och formulerar uppdrag till institutionerna, men också de oberoende aktivistfeministerna som levererar analyser och kritik, de fackligt aktiva feministerna, feministerna på arbetsgivarorganisationerna, mediefeministerna …

Idag gratulerar jag Bang på födelsedagen! Jag vill hylla allt arbete som många många coola feminister lagt ned på tidskriften sedan den startades av en grupp studenter vid Stockholms universitet 1991. Och jag vill såklart fira alla feminister av alla möjliga kön som bidrar till världen på de sätt som de kan och vill utifrån sina olika positioner och med sina sinsemellan olika identiteter, analyser och strategier.

Det bästa sammanhanget för att fira allt detta måste vara Bangs Super Mega Party på Södra Teatern i Stockholm, så dit beger jag mig alldeles snart!

Härmed avslutar jag detta premiärinlägg. Sedan 2009 är jag frilansande utbildare och konsult med egen firma. Jag kommer att använda bloggen för att berätta om mitt arbete.

PS. Bilden i bloggens sidhuvud är tagen av Märta Thisner, en av Bangs fotografer. Den finns med obeskuren i jubileumsnumret.

0 Response to “Internationella kvinnodagen 8 mars”


  • No Comments

Leave a Reply

You must login to post a comment.