BRYT!

Igår släpptes tredje upplagan av metodmaterialet BRYT! som ges ut av RFSL Ungdom och myndigheten Forum för levande historia. Materialets målgrupp är alla som vill arbeta med anti-diskriminering och likabehandling inom en organisation, en skola eller en arbetsplats. Det innehåller övningar och diskussionsteman som kan användas för att undersöka och ifrågasätta normer kring kön, etnicitet, sexualitet, klass och funktionsförmåga. Syftet med övningarna och diskussionerna är att de ska bidra till att skapa ett rättvist, icke-diskriminerande och inkluderande sammanhang. (Ladda ned BRYT! här).

När materialet togs fram 2005 var jag pedagogisk rådgivare till projektledarna vid de båda organisationerna. Sedan det lanserades första gången har RFSL Ungdom utbildat över 10000 personer i metoderna, och materialet har nått många fler. Igår på releasefesten i RFSL-huset på Sveavägen 59 i Stockholm firade vi att detta omfattande arbete pågått i sex år och att det nu fortsätter.

Till den nya upplagan har jag haft förmånen att bidra med en revidering av ”Toleransövningen”. Det är en övning som jag hittade på 2003 och beskrev första gången i den feministiska kulturtidskriften Bang. Jag och min medförfattare Joakim Rindå inkluderade övningen i föregångaren till BRYT!, metodmaterialet Någonstans går gränsen som kom ut 2004 (ladda ned det materialet här). Sedan dess har övningen använts av många BRYT!-utbildare och andra. Jag skulle vilja säga att övningen numera lever sitt eget liv, den utvecklas, förändras och ägs av alla som använder den. Precis som det ska vara i en kollektiv process, alla bidrar vi till en fördjupad demokrati i de sammanhang där vi verkar.

0 Response to “BRYT!”


Comments are currently closed.