Ur svenska hjärtans djup

Nu finns hundra nya texter tillgängliga för amatörer och professionella scenkonstnärer som vill mötas, läsa,  samtala och göra scenkonst på temat Det främmande. Jag är stolt över att en av de hundra texterna är min. Och väldigt nyfiken på de andra 99 texterna, som jag ännu inte hunnit läsa.

Jag är väldigt glad över att det är fritt fram och helt gratis för vem som helst att ladda ned, läsa, välja ut och sätta upp vilka texter en vill av alla de hundra!

Ta del av texterna här. Och välkommen att lyssna till dem under en maratonläsning på Dramalabbet i Stockholm, arrangerad av Puma Scenkonst.

Projektet Ur svenska hjärtans djup startades efter valet 2010 av dramatikerna Camilla Blomqvist, Kristian Hallberg, Sigrid Herrault, Jonathan Lehtonen och Toril Solvang. De har ett manifest som ser ut så här:

1. Pjäserna ska vara lika tillgängliga för amatörer som för professionella. Vi vill nå en publik som rör sig utanför teatersalongerna. Den publik som kanske främst besöker sina bekantas föreställningar, sina bekantas bekantas verk. Vi tror på ett kortare avstånd mellan scen och publik. Med nyskrivna, brännande aktuella pjäser kan vi starta diskussionen där och då, bland de bekanta.

2. Vi vill slå ett slag för en enklare teater, texter som kan sättas upp lika väl på Lilla Scen på Dramaten som i en källarlokal på Almgården, Teatermagasinet i Umeå eller på Silja Line. En teater/text som i första hand vill berätta något, som sätter kommunikation med publiken främst.

3. Vi vill att texterna ska stå fria och skriver därför inte utifrån en beställning från någon teater. Det politiska läget är akut och vi sitter därför inte och väntar på att någon ska ordna upp det. Vi måste ta tag i saker på egen hand, gräva där vi står. Vi – alla – måste ta vårt ansvar. Texterna skrivs utifrån våra hjärtans djup.

 

 

0 Response to “Ur svenska hjärtans djup”


Comments are currently closed.